Programma's

Programma 1: Economie en Ruimte

Programma 1: Economie en Ruimte

We investeren in maatregelen voor economische ontwikkeling, werkgelegenheid en woningbouw. We werken met onze partners en bedrijven aan en met het Akkoord van Groningen met onze kennisinstellingen aan energietransitie, digitalisering en gezondheid. We creëren randvoorwaarden voor economische groei, een evenwichtige woningvoorraad en een toekomstbestendige gemeente. We benutten kansen in Europees en nationaal verband, zoals het Just Transition Fund, het Klimaatakkoord, de Woondeal en Stedelijke Vernieuwingsbudgetten waaronder het Volkshuisvestingsfonds. Investeringen in bereikbaarheid op (inter)nationale schaal en het stedelijk-regionaal verkeer- en vervoersysteem zijn onontbeerlijk voor de gewenste schaalsprong. Een aangescherpt mobiliteitsbeleid gericht op duurzame vervoersalternatieven draagt tegelijkertijd bij aan de kwaliteit van de woon- en leefomgeving.

De gemeente streeft naar een economie die bijdraagt aan welvaart en welzijn van haar inwoners. Een goed functionerende economie biedt werk en inkomen, wat financiële zekerheid, sociale contacten en positieve eigenwaarde oplevert. Het gaat om een beleving van welvaart die niet alleen nu belangrijk is, maar ook voor volgende generaties. We willen iedereen die graag in onze gemeente wil wonen een plek bieden. Daar hoort een voortreffelijk woon- en leefklimaat bij: betaalbaar, duurzaam en van hoge kwaliteit. De krapte op de woningmarkt blijft voorlopig bestaan. We blijven daarom de komende jaren kwalitatief hoogwaardige woningen bijbouwen en wijken en dorpen vernieuwen. We werken aan toekomstbestendige wijken met duurzame woningen voor alle inkomens- en leeftijdsgroepen, met daaromheen een leefbare, gezonde en groene openbare ruimte.


Om een aantrekkelijke woon- en werkgemeente te zijn is goede bereikbaarheid randvoorwaardelijk. De bereikbaarheid van economische kerngebieden vanuit stad en regio staat voorop. Ons verkeersbeleid is ‘te voet, met de fiets of het openbaar vervoer als het kan, met de auto als het moet’. In Groningen gebruiken veel inwoners de fiets, mede dankzij de korte afstanden en het goede fietsklimaat. Voor openbaar vervoer, al dan niet in combinatie met Park+Ride (P+R), is veel draagvlak. We verbeteren de leefkwaliteit van onze wijken door de openbare ruimte anders in te richten en de dominantie van de auto terug te dringen. De bereikbaarheid van Groningen met de auto blijft belangrijk omdat onze gemeente een centrumfunctie heeft voor werkgelegenheid, onderwijs, cultuur en zorg in een regio die verder weinig verstedelijkt is.


Jaarrekening in één oogopslag

In onderstaand overzicht zijn de totale lasten en baten van de deelprogramma’s opgenomen voor de Jaarrekening 2023. Ter vergelijking is ook de jaarschijf van de begroting 2023 opgenomen.

Lasten, baten en saldo

99.195

7,7 %

64.166

4,9 %

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2024 11:48:14 met de export van 07/08/2024 11:41:08