Deelprogramma 1.1: Economie en werkgelegenheid

Resultaten en activiteiten

Resultaten en Activiteiten
De resultaten en activiteiten worden per beleidsveld benoemd (aansluitend bij de financiële toelichting op het niveau van het beleidsveld) . In de activiteitentabel reflecteren we op de activiteiten zoals opgenomen in de begroting 2023 .

Wat wilden we bereiken (resultaten)

Wat hebben we daarvoor gedaan (activiteiten)

Economische ontwikkeling

  • Het behouden en creëren van duurzame en innovatieve werkgelegenheid.
  • Ten behoeve van een betere matching van arbeidsmarkt en onderwijs en ook de onbenutte potentie op de arbeidsmarkt, hebben we aan Ondernemers Trefpunt (OTP) een subsidie verleend voor aanvullende carrière evenementen (Meet Your Future, Hart voor de zaak, Start Fest en CheckTheNewBizz).
  • Als mede-initiatiefnemer hebben wij een bijdrage geleverd aan de oprichting van Circulair Groningen. Een provinciaal platform voor en door ondernemers voor het aanjagen van de circulaire transitie.
  • Samen met onder andere het Martini ziekenhuis faciliteerden wij een pilot om contrastvloeistof uit afvalwater te filteren.
  • We faciliteerden en ondersteunden initiatieven op het snijvlak van creativiteit en technologie. MXT is hiervan een concreet voorbeeld van een festival waar muziek en technologie elkaar ontmoeten.
  • Samen met de bedrijven op Westpoort is een pilot gestart door Groningen Stroomt Door. Zij onderzoeken hier het energieverbruik en de belasting op het net. Begin voorjaar 2024 is hierover een informatie brief aangedragen bij de gemeenteraad.
  • We hebben bijgedragen aan een initiatief voor een energiehub op bedrijventerrein Zuid-oost, waarbij onder andere Century, Wensink en Noorderpoort zijn betrokken.
  • We onderzoeken de verbinding met het vervolg op het subsidieproject rondom Persoonlijke Gezondheidsomgeving/PersonalisedConnected Health (PGO/PCH). Het gaat om het ondersteunen van het ecosysteem in het innoveren en ontwikkelen van digitale oplossingen voor de zorg. Hierin ligt de verbinding met het Integraal Zorgakkoord (IZA) en Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en dus onze samenwerking met de collega’s van DMO/Team Gezondheid.
  • We onderzoeken of we samen met het UMCG en DMO de lobby willen starten om de zetel van de Health Data Access Body naar Groningen te halen. Dit is een hub/expertisecentrum rondom digitale vraagstukken dat van de EU in ieder land een plek moet krijgen. Een HDAB ziet toe op veilige toegang tot gezondheidsgegevens voor wetenschappelijk onderzoek, innovatie en beleid.
  • We stimuleren de ontwikkeling van duurzame en innovatieve voedselingrediënten ten behoeve van onder andere de medische sector en circulaire economie om Groningen en Noord-Nederland als agro-food regio nog beter op de kaart te zetten.
  • We hebben projecten ondersteund op het snijvlak van digitaal en health (Neolook/UMCG voor vroegtijdige constatering van afwijkingen van vroeg-borelingen; Personal Implants UMCG voor gepersonaliseerde maatwerk kunstmatige ledematen).
  • Samen met de G6 (gemeentes Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen) hebben we in 2023 de volgende actielijnen ingericht: Vitale Binnensteden, Ruimte voor bedrijven, MKB dienstverlening, Circulaire Economie en Innovatieve ecosysteem. Elk van deze actielijnen beoogt om of werkt al in samenwerking met relevante ministeries aan concrete resultaten op het vlak van economie en stedelijke ontwikkeling.
  • We hebben in samenwerking met G6, ministeries van BZK, JenV en EZK, Nijmegen, Dordrecht, Hilversum en Roosendaal, INretail (namens diverse sectoren), Retail Innovation Platform (hogescholen) en Platform31 een City Deal afgesloten. De City Deal richt zich op: branchering, financiering, vastgoed en ondermijning. Uit de werkgroepen worden concrete (pilot)voorstellen en experimenten ontwikkeld.
  • Samen met RGA, Provincie en Rijk werken we aan toekomstbestendige bedrijfsterreinen. De eerste pilots worden opgestart op de bedrijfsterreinen Winschoterdiep, Oosterhogebrug en Hoogkerk.
  • Faciliteren van toekomstbestendige economische groei
  • We hebben een nieuwe economische agenda opgesteld (2023-2026).
  • Om ondernemers op een laagdrempelige manier te helpen bij het verlagen van hun energiekosten, hebben wij diverse regelingen opgezet vallend onder het 'hulppakket energiekosten, 3.3 fonds voor mkb'.
  • Via de conferentie 'The Next Web' profileren wij de regio Groningen als dé plek voor digitaal ondernemerschap. Ondernemers krijgen daarnaast de kans om te netwerken en talent aan te trekken.
  • We zijn een directieoverstijgende inspanning gestart voor de ontwikkeling van de uitvoeringsagenda impact ondernemen.
  • Alexander Impact heeft een onderzoek voor ons gedaan, waarin een analyse is gemaakt over hoe de CO2 reductie in de keten leeft binnen het bedrijfsleven. Hieruit is gebleken dat de CRSD regelgeving minder leeft dan verwacht. Daarnaast is door Groningen Werkt Slim de milieubarometer  (instrument om integraal CO2 uitstoot te meten) opgenomen in hun dienstverlening.
  • In het consortium PharmaNL bundelen we de krachten om structureel de concurrentiekracht en concurrentiepositie van de Groningse en Nederlandse farmaceutische waardeketen te versterken. Waarin we ook inzetten op het vergroenen van de LifeScience sector en industrie, en zo de verbinding leggen met onze Energie en Circulaire opgave.
  • De gemeente is aangesloten bij de Digital Literacy Coalition, gericht op digitale geletterdheid van onze (beroeps)bevolking. We ondersteunen initiatieven op het gebied van op- en bijscholing van (toekomstige) IT-ers, zoals een pilot voor het opleiden van mensen in een autistisch spectrum tot IT-er.
  • Een breed scala van ruim 270 MKB-bedrijven heeft gebruik gemaakt van de (eenmalige) subsidieregeling “MKB Maatwerk advies” voor digitale ondersteuning van hun business (advies, digitalisering, softwareverbetering, cybersecurity). Hiermee was een bedrag van ruim 6 ton gemoeid.
  • Via Founded in Groningen zijn diverse bijeenkomsten, trainingen en coaching bijeenkomsten georganiseerd voor Groningse startups.
  • Groningse startups zijn actief ondersteund bij hun presentatie bij (internationale) evenementen (zoals The Next Web, Slush Helsinki). Hierdoor raken zij bekend in het netwerk en komen zij in contact met investeerders.
  • We hebben gewerkt aan de opschaling van de regionale start-up- en scale-up communities in het Noorden om het Noordelijke start-up- en scale-up klimaat te versterken. Dit heeft geresulteerd in extra financiële middelen voor de komende 4 jaar.
  • Per 2024 gaat ‘Founded in Groningen’ verder in een brede noordelijke samenwerking onder de naam ‘Founded in the North’.
  • We hebben in samenwerking met de ministeries van OCW en EZK, de kennisinstellingen, georganiseerd bedrijfsleven en regionale overheden het Masterplan Campussen opgesteld. Uw raad is hier 14 februari 2024 over geïnformeerd. De implementatie hiervan vindt plaats in 2024.
  • Voor de economische thema’s digitale economie, energie en gezondheidseconomie hebben wij meerdere landelijke campagnes gedraaid waarbij carrière maken in Groningen centraal stond. Ook waren wij actief op beurzen die inhoudelijk binnen onze thema’s passen zoals de Hydrogen Technology Expo in Bremen en The Next Web Conference in Amsterdam. Onze campagne ‘Terugroepactie’ gericht op de young professionals die een band hebben met Groningen, is viraal gegaan met landelijke aandacht van onder andere SBS, NOS, WNL, RTL Nieuws, Radio 5 en de bekende kwaliteitskranten. Deze campagne is ontwikkeld in samenwerking met een zestal lokale bedrijven.
  • Zoals reeds aan de raad geïnformeerd, zijn er vergevorderde ambities om de Rijksdiensten aan de Kempkensberg verder uit te breiden. Momenteel wordt er gewerkt aan de planvorming van de DUO kantoren (27.000 m2 kantoren voor het rijk).

Ruimtelijk-economische ontwikkeling

  • Een sterker economisch profiel voor de werklocaties
  • Er is op basis van de strategie werklocaties (2021) samen met de bedrijvenverenigingen verder gewerkt aan de uitvoeringsagenda toekomstbestendige werklocaties.
  • Met de provincie hebben we onderzoek gedaan naar de kansen voor modal shift watergebonden bedrijventerreinen. De aanbevelingen verwerken we in de collegebrief 'ruimte voor circulaire economie' (Q2 2024).
  • We hebben onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om op bestaande werklocaties het ruimtegebruik te intensiveren. Op basis hiervan gaan we een scherpere profilering van onze werklocaties opstellen en bedrijvigheid met lage milieu categorieën verleiden zich te vestigen in gemengd gebied.
  • Eind van het jaar 2023 is door de netbeheerder netcongestie aangekondigd. Dit betekent dat (nieuwe) bedrijven geen nieuwe energiecontracten kunnen afsluiten omdat het elektriciteitsnetwerk op piekmomenten overbelast is. We werken samen met de netbeheerder in 'Groningen Stroomt Door' aan gebiedsgerichte congestiemanagement-maatregelen om het vestigingsklimaat te beschermen. Wel moet mogelijk rekening gehouden worden met beperkte kaveluitgifte tot de reeds ingezette netverzwaring voltooid is.
  • Voldoende ruimte creëren voor (bovenregionale) bedrijvigheid, ook wanneer dit niet op een regulier bedrijventerrein past.
  • De gebiedsvisie Corpus den Hoorn-Zuid is in de inspraak geweest en op 4 oktober door de gemeenteraad vastgesteld. Op basis van het door het college vastgestelde uitvoeringsprogramma zal de uitvoering van de gebiedsvisie ter hand worden genomen.
  • In december is door de stuurgroep Campus Groningen de ontwikkelstrategie Zernike vastgesteld. (Uw raad is hier 14 februari 2024 over geïnformeerd). Hierin zijn ruimtelijke en functionele ontwikkelprincipes vastgelegd. Per deelgebied zal met desbetreffende partners in het gebied een overeenkomst voor ontwikkeling worden gesloten. In 2024 wordt een omgevingsprogramma Zernike Campus ter vaststelling aangeboden.
  • Kardinge: er is gewerkt aan een stedenbouwkundig plan voor het gebied.
  • Healthy Ageing Campus (HAC): we zijn gestart om samen met RUG en UMCG tot een gebiedsvisie te komen waarmee de modernisering van de HAC en de ontwikkeling van het Bodenterrein mogelijk gemaakt wordt.
  • Europapark : samen met bewoners, ondernemers en ontwikkelaar ABC Vastgoed is een plan opgesteld voor locatie P2: het Vief kwartier. Om het Europapark voor te bereiden op de toekomst, maken we samen met stedenbouwkundig bureau BURA Urbanism een geactualiseerde gebiedsvisie.
  • Behouden van de werkfunctie bij de transformatie van gebieden.   
  • Hoendiep-zuid: met BV Suikerzijde is gewerkt aan een plan om Hoendiep-zuid een gemengd woon-werkgebied te maken. Een complementaire ontwikkeling dat integraal past binnen de ontwikkeling van de Suikerzijde en Westflank van de Stad. Planvorming wordt in 2024 ter vaststelling aangeboden.
  • De gebiedsvisie Scandinavische havens is in de inspraak geweest. Hier is uw raad op 31 januari 2024 over geïnformeerd. Begin 2024 wordt deze definitief vastgesteld. Vervolgens werken we in samenspraak met de ondernemers en vastgoedeigenaren in het gebied het ruimtelijk ontwerp uit de gebiedsvisie verder uit
  • BAT Niemeijer: de tabaksfabriek is gesloten. We hebben het recht van eerste koop bedongen door de Wet voorkeursrecht Gemeenten op te leggen. We willen de werkfunctie behouden op deze karakteristieke plek in de stad, en de bestemming verbreden met maatschappelijke functies.  We stellen een structuurvisie op waarin we onze visie op de bestemming nader onderbouwen.
  • We vergroten de aantrekkelijkheid van onze stad, wijken en dorpen voor bewoners en bezoekers ter versterking van de economie.
  • We hebben de capaciteit voor handhaven op het water uitgebreid.
  • Onze winkelvoorzieningen in wijken en buurten vitaal houden en toekomstbestendig maken ten behoeve van de leefkwaliteit van gebieden.
  • Aan een groot aantal (wijk)winkelcentra wordt samen met vastgoedeigenaren en winkeliers gewerkt aan plannen om het winkelcentrum toekomstbestendig te maken. Dit betreft o.a. Overwinningsplein, Haderaplein, Koopmansplein, Paddepoel. Op het Savornin Lohmanlaan is de supermarkt vernieuwd en heropend. De openbare ruimte wordt in 2024 aangepakt.
  • De aantrekkelijkheid van de binnenstad vergroten.
  • Door Corona en internetverkoop is in veel steden een terugloop in het winkelaanbod te zien en staat de aantrekkelijkheid van de binnensteden onder druk. Met het Rijk is de Citydeal dynamische binnensteden ondertekend.  
  • We hebben onderzoek gedaan naar de randvoorwaarden voor het nieuwe handelsplein (Vismarkt/Akerk), ten behoeve van een programma van eisen.

Grondzaken: Zie Paragraaf 7: Grondbeleid.

Overige economie

  • Het uitvoeren van projecten door het Fonds Ondernemend Groningen.
Deze pagina is gebouwd op 11/01/2024 09:57:30 met de export van 10/29/2024 14:41:40