Paragrafen

Paragraaf 6: Verbonden partijen

Paragraaf 6: Verbonden partijen

Ontwikkelingen

Algemeen
Op 14 december 2021 heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). Hiermee wordt de politieke verantwoording over gemeentelijke samenwerking versterkt. Volksvertegenwoordigers krijgen zo meer mogelijkheden om hun controlerende rol in dit soort samenwerkingen in te vullen en te versterken. De wijziging is vanaf 1 juli 2022 geleidelijk in werking getreden. Voor het aanpassen van gemeenschappelijke regelingen aan de gewijzigde wet geldt een termijn van 2 jaar.
Met deze wetswijziging wordt de betrokkenheid van volksvertegenwoordigers bij het bestuur van een samenwerkingsverband verbeterd. Zo krijgen de volksvertegenwoordigers meer invloed op besluiten van een gemeenschappelijke regeling, bijvoorbeeld via zienswijzen of door het instellen van een gemeenschappelijke adviescommissie voor raadsleden bij zware regelingen. Ook krijgen volksvertegenwoordigers meer mogelijkheden om invloed te hebben op het functioneren van een regeling, bijvoorbeeld via verplichte afspraken over evaluatie van de regeling en de verplichting om scherpere afspraken te maken over (financiële) gevolgen van uittreding voor de uittredende deelnemers. Op deze manier bestaat vooraf al duidelijkheid bij alle deelnemers over de (financiële) gevolgen die een eventuele uittreding met zich mee brengt. Daarnaast komen er extra controlebevoegdheden, zoals de mogelijkheid om een enquête in te stellen over het functioneren van de gemeenschappelijke regeling. Wel dienen de raden van alle in de gemeenschappelijke regeling deelnemende gemeenten met deze enquête in te stemmen. Er is daarbij dus een raadsmeerderheid nodig in iedere deelnemende gemeente. Mede in verband met de wetswijziging werken we aan de herziening van de Kadernota Verbonden Partijen.

Nieuwe verbonden partijen
Op 4 oktober 2023 is door de raad besloten om krediet beschikbaar te stellen voor de aankoop van de monumentale panden in de stad door de gemeente van GMF NV en voor de aankoop van de rechtspersonen GMF Stad BV, GMF Watertoren BV en GMF Prinsenhof BV door de gemeente van GMF NV. Dit in het kader van de splitsing en voorgenomen liquidatie van GMF NV. De transactie is uitgevoerd op 4 december 2023. Vanwege de (aardbevings)schade aan het pand en dringende onderhoudssituatie was vooruitlopend daarop eerder in 2023 al GMF Stadsschouwburg BV overgenomen.

Op 19 december 2023 is Gemeentelijk Energiebedrijf Holding BV opgericht. Doel van deze BV is het initiëren, ontwikkelen, begeleiden en voeren van regie over lokale energieprojecten en lokale energievraagstukken, zulks mede vanwege de lokale energietransitie. Het gaat daarbij vooral om zon- en windenergieprojecten.

Verbonden partijen in liquidatie of afbouw
De Stichting Industrie- en Handelsgebouwen Groningen (SIG) heeft als enige resterende doel de afwikkeling van de vordering op de failliete boedel van de TCN-Groep. Na finale afwikkeling daarvan zal de stichting worden opgeheven.
De Stichting Weerwerk wordt op basis van het raadsbesluit uit 2011 afgebouwd en zal worden opgeheven nadat de enige resterende werknemer in dienst kan treden bij een andere werkgever. Dat zal naar verwachting in 2024 zijn.
In verband met het verwerken van de grootste afvalstromen door Omrin met ingang van 2022 vindt onderzoek plaats naar de organisatievorm die zich in de toekomst het beste leent voor de samenwerking in ARCG-verband en de mogelijkheden om de gemeenschappelijke regeling te ontvlechten. Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken zullen besluiten worden genomen over de toekomstige invulling van de rol van de ARCG.

In verband met de afronding van de gebiedsontwikkeling Haren Noord, verwachten we de liquidatie van de rechtspersonen Dilgt Hemmen Essen BV en Stichting Commanditair Kapitaal Haren Noord in 2024.
Door de te geringe schaalgrootte hebben de aandeelhouders moeten concluderen dat GMF NV  in de huidige vorm niet levensvatbaar is. De monumenten gelegen in de gemeente Groningen zijn in 2023 door de gemeente overgenomen, evenals de gerelateerde schulden en de rechtspersonen GMF Stad BV, GMF Watertoren BV en GMF Prinsenhof BV. In 2024 kan het bezit buiten de gemeente Groningen naar verwachting worden afgestoten en vervolgens zal de rechtspersoon worden opgeheven.

In verband met de overdracht van de watertoren Noord aan de Noorderbinnensingel door GMF Watertoren BV aan de gemeente, kan GMF Watertoren BV, na afwikkeling van de resterende verplichtingen (waarvoor een voorziening is gevormd), worden opgeheven.

Op basis van afspraken uit 2015 kon het pand stadsschouwburg voor 1 euro worden terug geleverd door GMF Stadsschouwburg BV aan de gemeente. De rechtspersoon GMF Stadsschouwburg BV dient daarom geen doel meer en zal, na afwikkeling van resterende rechten en plichten, in 2024 worden opgeheven.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2024 11:48:14 met de export van 07/08/2024 11:41:08