Paragrafen

Paragraaf 10: Openbaarheidsparagraaf (Wet open overheid)

Paragraaf 10: Openbaarheidsparagraaf (Wet open overheid)

Op 1 mei 2022 is de Wet Open overheid (Woo) in werking getreden. In artikel 3.5 (de Openbaarheidsparagraaf) van de Woo is voorgeschreven dat gemeenten in de jaarlijkse begroting aandacht besteden aan de beleidsvoornemens inzake de uitvoering van deze wet en in de jaarlijkse verantwoording verslag doen van de uitvoering ervan, mede in relatie tot de beleidsvoornemens. Deze begroting en jaarlijkse verantwoording vloeien voort uit het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV). Daarnaast dient de openbaarheidsparagraaf Woo in de begroting en jaarrekening te worden opgenomen via een afzonderlijke paragraaf. Met deze paragraaf voldoen we aan de wettelijke voorschriften.

We zijn bezig met de implementatie van de actieve openbaarmaking. De Woo kent een aantal informatie categorieën waarvoor overheidsorganen een actieve openbaarmakingsplicht krijgen. In 2023 zijn de verschillende categorieën gedefinieerd. De openbaarmakingsplicht wordt gefaseerd ingevoerd. Naar verwachting zal voorjaar 2024 duidelijk worden hoe deze fasering er concreet uit gaat zien.

In 2023 is de gemeente Groningen aangesloten bij de Woo-index van overheid.nl. Dit is de landelijke verwijsindex voor Woo-documenten en overheidsinformatie.

Voor wat betreft de passieve openbaarmaking (openbaarmaking op verzoek) is de afhandeling van Woo-verzoeken opnieuw ingericht waardoor de gemiddelde doorlooptijden zijn verkort en er meer grip en zicht is op de Woo verzoeken.

In 2023 zijn 117 verzoeken om openbaarmaking ingediend. Ook is in 2023 het grootste Woo verzoek tot nu toe afgehandeld: ongeveer 3.500 documenten over de relatie tussen de gemeente en Shell (Shell papers) zijn openbaar gemaakt. Aan de afhandeling van dit verzoek is 2 jaar gewerkt.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2024 11:48:14 met de export van 07/08/2024 11:41:08