Programma 1: Economie en Ruimte

Deelprogramma 1.3: Wonen

Deelprogramma 1.3: Wonen

In het deelprogramma Wonen staat centraal dat we iedereen die in onze gemeente wil (blijven) wonen een plek bieden. We zetten in op voldoende kwalitatief goede, duurzame en betaalbare woningen in een goede en toekomstbestendige woonomgeving. Wij bouwen als gemeente zelf geen woningen. Daarom sturen wij met wetgeving en beleid op onze doelstellingen en maken wij afspraken met ontwikkelaars en corporaties over hoe we onze ambities gaan realiseren.

Doelen Deelprogramma 1.3: Wonen

Het programma Wonen heeft de volgende doelen (bron woonvisie 2020-2025):

  • Bouwen, bouwen, bouwen mét kwaliteit.

We willen dat er voldoende, betaalbare en duurzame woningen worden gerealiseerd. Een goede samenwerking met corporaties en bouwende partijen is hierbij cruciaal;

  • Een gemeente voor iedereen.

We willen een ongedeelde gemeente zijn, waarbij iedereen een plek kan vinden;

  • Aandacht voor doelgroepen.

We hebben extra aandacht voor de woonbehoeftes van ouderen, kwetsbare groepen en groepen met een alternatieve woonwens;

  • We bouwen woningen met aandacht voor kwaliteit van de woon- en leefomgeving.

Beleidsvelden

Stimuleren en reguleren Woningmarkt
De gemeente Groningen blijft groeien en dit geeft druk op de woningmarkt. De opgaven uit de woonvisie 'Een thuis voor iedereen' van 2020 blijven dan ook onverkort gelden. De belangrijkste opgave is en blijft:  Bouwen, bouwen en nog eens bouwen en wel met kwaliteit.
De bouwsector kampt al langere tijd met stijgende prijzen (bouw)materialen en grondstoffen, zoals staal.  Naast grondstoffen en energie is ook arbeid duurder geworden. Het is onduidelijk welke (lange termijn) effecten dit zal hebben op de woningmarkt. Vooralsnog is de vraag naar woningen echter onverminderd groot en blijven we inzetten op het invullen van de bouwopgave.
In 2023 is de Strategische Woningbouwprogrammering vastgesteld. Dit is een verdere detaillering van de opgaven in de woonvisie om nog meer sturing te kunnen geven aan de woningbouw in onze gemeente, zowel kwalitatief en kwantitatief. Tevens is de samenwerking met ontwikkelaars en corporaties versterkt, onder meer door het gezamenlijk optrekken in de vereniging Boumakring.
Zowel in de koop- als in de huursector zijn er in 2023 woningen opgeleverd. Het gaat om een netto toevoeging van 1471 woningen, waarvan 25 sociale huur. De nieuwe woningen zijn onder andere gebouwd aan de Friesestraatweg, in Selwerd en in de Grunobuurt.

Doelgroepen
We hebben oog voor de groeiende groep (zorgbehoevende) ouderen in Groningen. Daarnaast focussen we ons op de groeiende groep kwetsbare bewoners en hun woonbehoefte in combinatie met passende zorg en de juiste woonomgeving. In 2023 is de visie op wonen en zorg nader uitgewerkt in een uitvoeringsagenda. Dit deden we samen met de zorg- en welzijnspartijen, corporaties en anderen.

Ook hebben we aandacht voor groepen die anders (willen) wonen. Te denken valt aan stadsnomaden en woonwagenbewoners, maar ook aan hen die de ontwikkeling en/of het beheer van hun woning anders willen inrichten (wooncoöperaties, collectief wonen, etc.). Deze alternatieve vormen van ontwikkeling kunnen zorgen voor een duurzame toevoeging van betaalbare woningen. Daarnaast blijven jongeren en (internationale) studenten een belangrijke doelgroep in de stad. In onze woonprogrammering hebben we aandacht voor deze verschillende doelgroepen.

Kwaliteit en duurzaamheid
Bouwen in Groningen betekent bouwen voor de langere termijn, met aandacht voor diversiteit, kwaliteit en duurzaamheid. We streven naar klimaatbestendige woningen in een fijne en groene woonomgeving. Alle nieuwbouwwoningen zijn aardgasvrij. De grootste opgave ligt echter in de bestaande woningvoorraad. De opgave is om de gebouwde omgeving te verduurzamen en aardgasvrij te maken. In de sociale huursector wordt hard gewerkt aan het verduurzamen van de woningen. Circa tweederde van de sociale huurwoningen heeft inmiddels een groen energielabel (A of B) en dit aantal loopt snel op.  Er ligt hier een directe relatie met de programma's Energie en Leefkwaliteit waar deze opgaven nader worden uitgewerkt.

De ontwikkelingen op deze beleidsvelden worden nader uitgewerkt onder 'Relevante ontwikkelingen'.

Relevante beleidsnota's

Lasten, baten en saldo

34.629

34,9%

25.012

39,0%

Deze pagina is gebouwd op 11/01/2024 09:57:30 met de export van 10/29/2024 14:41:40