Deelprogramma 3.5: Cultuur
Groningen is een jonge gemeente met een authentiek en hoogstaand cultureel aanbod. Dit draagt bij aan de aantrekkelijkheid en de leefbaarheid van de gemeente. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk voor onze inwoners omdat cultuur verrast, verrijkt en schoonheid biedt. De artistieke waarde van kunst en cultuur staat voor ons als intrinsieke waarde voorop. Er is tevens steeds meer bekend over het positieve effect van cultuurdeelname op je gezondheid. Cultuur draagt bij aan het cultureel zelfbewustzijn, de leefkwaliteit en identiteit van onze inwoners, van jong tot oud en met alle achtergronden en opleidingsniveaus. Culturele voorzieningen geven inwoners de mogelijkheid verhalen te delen, anderen te ontmoeten en hun creatieve talenten te ontwikkelen. We willen dat cultuur een breed bereik heeft zodat alle inwoners zich herkennen in het aanbod. Daarom zetten wij de komende jaren in op ‘Kunst en cultuur voor iedereen’.
Doelen Deelprogramma 3.5: Cultuur
- Kunst en cultuur voor iedereen;
- Een sterke basis;
- City of talent
Beleidsvelden
Deelprogramma Cultuur bestaat uit de volgende beleidsvelden:
Culturele infrastructuur
Groningen kent een sterke culturele sector; om dit te behouden is het van belang dat we goede voorwaarden creëren. Dit doen we door instellingen die de basis vormen van onze culturele infrastructuur voor acht jaar op te nemen in onze cultuurnota's. Ook investeren we in nieuwe huisvesting en een gezonde arbeidsmarkt voor de culturele sector. We willen ervoor zorgen dat het vele creatieve talent verbonden blijft aan Groningen en dat talent de kans krijgt zich te ontwikkelen en te professionaliseren.
Groningen is een echte evenementengemeente. Jaarlijks vinden zo’n 500 evenementen plaats. We zijn trots op de iconische festivals die Groningen op de kaart zetten. Veel evenementen die nieuwe verhalen vertellen en ontmoetingen mogelijk maken worden (mede) georganiseerd door vrijwilligers. Evenementen, groot en klein, leveren zo een sterke bijdrage aan sociale cohesie. Een goed aanbod van (culturele) evenementen draagt bij aan waardering voor Groningen en heeft een positief effect op het vestigingsklimaat. Wel zien we de spanning van enerzijds de positieve effecten van evenementen, maar anderzijds de impact hiervan op natuur en ecologie.
Cultuur beleven
Cultuur beoefenen of bezoeken draagt bij aan zingeving, is een bron van sociale innovatie en geeft een nieuwe blik. Cultuur beleven is essentieel in deze tijd . We zien steeds meer dat cultuur onderdeel wordt van de wijkontwikkeling en zo bijdraagt aan de leefkwaliteit van inwoners. We willen dat cultuur toegankelijk is voor eenieder, dat betekent betaalbaar aanbod, maar ook voor elk wat wils. Door cultuur in de openbare ruimte te organiseren, vergroten we de zichtbaarheid van cultuur en zorgen we ervoor dat inwoners 'vanzelf' in aanraking komen met cultuur.
Relevante beleidsnota's
Het programma is verder uitgewerkt in de volgende beleidsnota’s:
Kadernota 'Kunst en cultuur voor iedereen' 2021-2028
Cultuurnota 'Kunst en cultuur voor iedereen' 2021-2024
Toekomstdocument 'We the North'
Nota lokale media-instellingen 2020-2023
Verkenning nieuw muziekcentrum (2018)
Visie Martiniplaza (2021)
Toekomstvisie Evenementen 2023
Nota vergunningen evenementen (2021)