Deelprogramma 3.5: Cultuur

Relevante ontwikkelingen

Relevante ontwikkelingen

Start cultuurnota 2025-2028
Samen met de provincie zijn we gestart met het proces voor de nieuwe cultuurnota. Professionele culturele en erfgoedinstellingen konden vanaf 16 december 2023 tot 1 februari 2024 subsidie aanvragen voor de beleidsperiode 2025-2028. In de komende periode worden alle plannen door de Kunstraad gelezen en beoordeeld. Zelf gaan we aan de slag om het beleid voor de komende jaren aan te scherpen. Begin november ligt de cultuurnota voor in de gemeenteraad.

Stelselwijziging cultuur 2029
De landelijke Raad voor Cultuur heeft een advies gegeven over het cultuurbestel vanaf 2029. Dit deed de raad op verzoek van de Staatssecretaris van Cultuur. De kern van dit advies is dat het rijksgeld beter moet worden verdeeld over de regio, zodat cultuur voor meer mensen toegankelijk is. Nu is het onevenredig verdeeld waardoor er meer cultuuraanbod is in de randstad. Ook pleit de raad voor één rijkscultuurfonds dat alle subsidies verdeelt.

Veranderende politieke omgeving
Met een andere samenstelling van het provinciebestuur is er meer aandacht voor de Groningse identiteit zoals erfgoed en Grunneger Taol en minder aandacht voor vernieuwende kunst en cultuur. Met de uitslag van de landelijke verkiezingen daar bovenop is het zaak om ons te blijven inspannen voor een sterk en divers cultuuraanbod.

Herstel na corona
In 2023 hebben we voor het laatst gebruik kunnen maken van de coronamiddelen die we van het Rijk hebben ontvangen. We hebben dit ingezet door o.a. ons cofinancieringsfonds op te hogen, een snelloket voor jonge makers te openen en het incidentenbudget van de Kunstraad op te hogen. Dit heeft ervoor gezorgd dat meer mensen konden deelnemen aan kunst en cultuur en dat meer makers hun projecten konden uitvoeren.
We zien dat de sector qua bezoekersaantallen is hersteld van de corona periode. Festivals, musea en concerten worden goed bezocht.

Kostenstijgingen
Door de sterke kostenstijgingen vanwege inflatie en hoge energieprijzen zien de instellingen hun financiële buffers krimpen. Daar komt voor de komende jaren de opgave van Fair Practice (eerlijke betaling en versterking culturele arbeidsmarkt) overheen. Vanaf 2025 is Fair Practice een voorwaarde om subsidie te kunnen verkrijgen.  Dit heeft een financiële consequentie, als werknemers beter betaald dienen te worden blijft er minder over voor de activiteiten. Dit in combinatie met de prijsstijgingen zorgt ervoor dat de budgetten voor de cultuurnota 2025-2028 onder druk komen te staan.

Open Studio's
Het rijk heeft eind 2022 middels een SPUK jongerencultuur, geld beschikbaar gesteld om extra culturele activiteiten te organiseren voor jongeren. Reden hiervoor is de mentale gesteldheid van jongeren na twee coronajaren. Deze middelen zetten wij in voor het opstarten van Open Studio's voor jongeren. De studio's worden in een aantal verschillende wijken gerealiseerd. In de afgelopen maanden is samen met culturele-, welzijns- en zorgorganisaties gewerkt aan een plan waarbij jongeren tussen de 13 en 27 jaar een fysieke plek aangeboden wordt waar cultuurparticipatie en ontmoeting centraal staan. De Open Studio's zijn voor alle jongeren toegankelijk, wel zijn een aantal studio's gericht op specifieke doelgroepen zoals meisjes/jonge vrouwen of jongeren met zwaardere mentale problemen.

Slecht weer voorziening Bevrijdingsfestivals
Het ministerie van VWS maakte in 2023 bekend dat voor 2024 een garantiefonds wordt ingesteld waarmee de 14 Nederlandse Bevrijdingsfestivals zich kunnen verzekeren tegen slecht weer. Het voortbestaan van veel Bevrijdingsfestivals was onzeker geworden na de moeilijke corona-jaren, stevige prijsstijgingen én het slechte weer van mei 2023. De inkomsten bleven achter en de reserves raakten uitgeput. Het Rijk maakt 1 miljoen euro vrij als slecht weer voorziening voor 2024. Over de daarop volgende jaren wordt nog gesproken.

Deze pagina is gebouwd op 11/01/2024 09:57:30 met de export van 10/29/2024 14:41:40