Programma 3: Vitaal en Sociaal

Deelprogramma 3.1: Werk en inkomen

Deelprogramma 3.1: Werk en inkomen

In dit deelprogramma richten wij ons op alle inwoners zodat iedereen gelijke kansen krijgt en mee kan doen in de maatschappij. Meedoen via betaald werk heeft de voorkeur en is een belangrijke oplossing tegen armoede. Voor mensen die niet of nog niet kunnen werken bieden we ondersteuning om op een andere manier actief te zijn, bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk, een participatiebaan of een basisbaan en/of bieden we inkomensondersteuning. Op verschillende manieren werken we aan het bieden van bestaanszekerheid voor onze inwoners.

Doelen Deelprogramma 3.1: Werk en inkomen

We streven in naar meer bestaanszekerheid voor alle inwoners. Daarbij willen we iedereen zoveel mogelijk laten ontwikkelen. We vinden het van groot belang dat eenieder een goede kwaliteit van leven heeft en daarom streven we naar:

  • zo veel mogelijk financiële zelfredzaam van inwoners, het liefst via een eigen betaalde baan, waarbij niemand onder het (economisch) bestaansminimum hoeft te komen;
  • actieve deelname - naar eigen aard en vermogen - aan het economische - en maatschappelijke verkeer, ook als gezondheidsbeperkingen en/of andere belemmeringen dit bemoeilijken.

Waarbij:

  • meedoen in eerste instantie gaat over het hebben van (betaalde) arbeid gerelateerde participatie (in relatie tot de beroepsbevolking), en waar dit (nog) niet mogelijk is, over maatschappelijke participatie en/of tenminste sociale activering;
  • de strategische focus ten aanzien van armoede ligt bij het (structureel) doorbreken van (intergenerationele) armoede - dat wil zeggen het voorkomen van de overdracht van armoede van ouder op kind.

Beleidsvelden

Deelprogramma Werk en inkomen bestaat uit de volgende beleidsvelden:

Werk en activering
We zetten ons in om met behulp van verschillende instrumenten mensen op zijn of haar niveau te activeren naar werk of een andere vorm van participatie. Daarmee dragen we bij aan het vergroten van bestaanszekerheid en maatschappelijke participatie van mensen. Fatsoenlijk (betaald) werk draagt in belangrijke mate bij aan persoonlijk geluk en ontwikkeling van talenten maar biedt ook materiële welvaart, economische onafhankelijkheid en geeft bestaanszekerheid. Werk geeft toegang tot een sociaal netwerk en is van belang in het tegengaan van armoede en schulden. Daarom vinden wij het belangrijk dat iedereen die dat kan actief is, bij voorkeur in een goed betaalde baan of als ondernemer en als dat niet kan bijvoorbeeld als vrijwilliger, in een P-baan of een basisbaan.

Inkomensondersteuning en schuldhulpverlening
Met onze armoede en schuldenaanpak richten we ons op drie lijnen namelijk het zorgen voor een fatsoenlijk inkomen, het voorkomen en bestrijden van financiële problemen en schulden en het doorbreken van (langdurige) armoede. Dit doen we door inwoners die korter of langduriger aangewezen zijn op een laag inkomen, bestaanszekerheid via inkomensondersteuning te bieden. Doel daarbij is dat financiële belemmeringen niet leiden tot uitsluiting op levensgebieden zoals gezondheid, ontplooiing en participatie. Dit doen we door het verstrekken van uitkeringen op basis van onder meer de Participatiewet, door het bieden van schuldhulpverlening en met voorzieningen gericht op armoedebestrijding en -verlichting. Tevens richten we ons op het dempen van de gevolgen van de inflatie en de gestegen energieprijzen. Omdat we intergenerationele armoede willen aanpakken richten we ons in het bijzonder op gezinnen en het vergroten van de kansen van kinderen die in armoede opgroeien.

Problematische schulden ontnemen mensen elk perspectief, daarom bieden we schuldhulpverlening. We zoeken naar oplossingen en pakken tegelijk de oorzaak aan. Ook zetten we in op het voorkomen van schulden, vroegsignalering en nazorg in het kader van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

Relevante beleidsnota's

Lasten, baten en saldo

312.118

39,5 %

189.785

71,9 %

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2024 11:48:14 met de export van 07/08/2024 11:41:08