Relevante ontwikkelingen
Regionale arbeidsmarkt
De economie groeide het afgelopen jaar minder snel. De krapte op de arbeidsmarkt bleef zo in stand door de vergrijzing en de mismatch op de arbeidsmarkt, vooral in sectoren zoals de zorg en de techniek. Tegelijkertijd kan een groep mensen niet mee doen op de arbeidsmarkt. In regionaal verband werken we nauw samen via Werk in Zicht om komende jaren 20.000 inwoners ontwikkelstappen te laten zetten richting werk. Daarmee lopen we vooruit op de ontwikkeling van Regionale Werkcentra waar alle werkzoekenden met een vraag op het gebied van werk en scholing zich kunnen melden en waar werkgevers terecht kunnen voor ondersteuning rondom personeel. Zo zetten we ons in voor een beter functionerende arbeidsmarkt.
Werk en activering
Het aantal mensen met een bijstandsuitkering schommelde het afgelopen jaar rond de 9.000 mensen. Met het Werk en Ontwikkelprogramma hebben we extra ingezet om inwoners te ontwikkelen en te ondersteunen richting werk. Na Kansen in Kaart gaan we verder met het spreken van al onze inwoners met een bijstandsuitkering via onze gebiedsgericht aanpak. We spreken over de kansen en belemmeringen op werk en maken een (ontwikkel)plan wanneer iemand zich naar werk of participatie ontwikkelt. Er werken nu 125 mensen op een basisbaan en daarmee liggen we op schema. Vanuit Werk en Participatie begeleiden we in totaal 463 mensen op een baan met loonkostensubsidie. In 2023 hebben we voor het eerst het quotum voor het aantal nieuwe beschutte werkplekken bij iederz gerealiseerd door in samenwerking met het UWV mensen versneld een indicatie te geven. Inwoners die in 2023 parttime werken, ontvangen naast hun uitkering eenmalig een premie van 15% van het netto jaarloon. Mensen die hier recht op hebben, krijgen deze premie automatisch uitgekeerd in februari 2024.
Inkomensondersteuning en armoedebestrijding
De hoge energieprijzen en de inflatie werkten door in de prijzen voor levensmiddelen. Veel mensen die van een sociaal minimum of een laag inkomen moesten rondkomen, kwamen daardoor financieel in de knel. Deze groep kwam daarom in aanmerking voor de Energietoeslag 2023. Ook hebben inwoners met een inkomen 120%- 140% van het sociaal minimum een toeslag ontvangen van 400 euro. Daarnaast hebben we de toegang tot gemeentelijke regelingen makkelijker en duidelijker gemaakt, via de voorzieningenwijzer en het ‘kappen van regelingenwoud’. Ook door regelingen meer bekendheid te geven, dringen we het niet-gebruik van regelingen terug.
Schuldhulpverlening
De nieuwe wettelijke taak 'vroegsignalering' heeft een structurele plek gekregen in onze dienstverlening. Hierbij reageren we op signalen van betalingsachterstanden van vaste lasten (huur, energie, water en zorgpremie) door proactief een hulpaanbod te doen aan inwoners. Medio 2023 is de aflostermijn bij schuldregelingen verkort van 36 naar 18 maanden, waardoor de nadruk nog meer is komen te liggen op financiële begeleiding van inwoners en op nazorg.