Paragrafen

Paragraaf 1: Wijkontwikkeling en wijkvernieuwing

Zuid

Wijken en buurten
Zeeheldenbuurt, Badstratenbuurt, Laanhuizen, Grunobuurt, Rivierenbuurt, Herewegbuurt, Oosterpoort, Corpus den Hoorn, Hoornse meer, Hoornse Park, Piccardthof, De Wijert, De Wijert-Zuid, Helpman, Coendersborg, Villabuurt, De Linie, Europapark, De Meeuwen, Klein Martijn.

Relevante ontwikkelingen

Over het algemeen zien we in de zuidelijke wijken van de stad een gemiddeld tot positief beeld in onze gebiedsanalyse. Echter, ook in Zuid bestaan grote verschillen en zien we op specifieke thema’s en in specifieke wijken dat aandacht nodig is. Daarom concentreren we ons op vier wijken, en op wijkvernieuwingswijk De Wijert in het bijzonder. Sinds 2018 werken we met uitvoeringsprogramma’s aan De Wijert vanwege de problematische kwaliteit van de sociale en fysieke leefomgeving als ook de kwaliteit van leven in het algemeen. In de Rivierenbuurt valt het op dat ontwikkelingen slechter gaan dan gemiddeld voor de hele gemeente Groningen. Het Gebiedsondersteunend Netwerk (GON) constateerde dat er in Coendersborg sprake is van een bovengemiddeld gebruik van maatwerkvoorzieningen. Dat gaf aanleiding tot het versterken van initiatieven op het gebied van bewegen en ontmoeting. Vanuit de bewoners in Corpus den Hoorn is aangegeven dat sociale cohesie sterk wordt gemist in de wijk. De werkzaamheden van de Aanpak Ring Zuid blijven onze aandacht vragen, ook waar het gaat om de ervaren overlast door de aanwonenden. Het Stadspark is voor de hele gemeente een belangrijke groene en recreatieve voorziening, waarvan de impact in met name de omliggende wijken wordt gevoeld.

Resultaten en activiteiten

Wat wilden we bereiken (resultaten)

Wat hebben we daarvoor gedaan (activiteiten)

  • We wilden voor Corpus den Hoorn en de Rivierenbuurt een verdere negatieve afwijking van het Gronings gemiddelde stoppen en ombuigen. Voor deze wijken en voor Coendersborg/ Helpman willen we een scherper beeld krijgen van de opgaven in deze wijken.
  • In het kader van ‘Het Gronings model voor wijk- en dorpsdemocratie’ zet de buurtvereniging Rivierenbuurt jaarlijks zelf €20.000 in ter versterking van de leefbaarheid van de wijk. Hiermee is de start van het seniorencafé ondersteund, is er geïnvesteerd in boomspiegels en geveltuinen, is de Fongersplaats vergroend en is een ontwerp gemaakt voor de herinrichting van het “Plusplein”. Daarnaast is de visie op de wijk door de buurtvereniging geactualiseerd. Daarbij is rekening gehouden met de ontwikkelingen in relatie tot Groningen Spoorzone, Aanpak Ring Zuid en de huurwoningen van Patrimonium;
  • We hebben de activiteiten van de nieuwe ontmoetingsplek op het sportpark Coendersborg/Helpman uitgebreid en nog meer mensen gemobiliseerd om deel te namen aan de activiteiten.
  • In Corpus den Hoorn hebben we geïnventariseerd welke plekken in de wijk een impuls kunnen gebruiken door middel van het aanbrengen van een (kleine) kunstuiting.
  • In de wijkvernieuwingswijk De Wijert hebben we met elkaar gewerkt aan de toekomst van de wijk. Inwoners, ondernemers, corporaties, gemeente, zorg, welzijn, onderwijs, opvang, sport en cultuur hebben dat afgesproken in de Wijkdeal. De opgaven en ambities zijn geformuleerd in het uitvoeringsprogramma. De ambities waar we aan hebben gewerkt zijn: De Wijert positief gezond, De talentvolle wijk, De leefwijk ingericht en Kansen voor Kinderen. De benodigde randvoorwaarden zoals accommodatievisie, plan- en visievorming en georganiseerde ontmoetingen worden afhankelijk per project gefaciliteerd dan wel georganiseerd.  
  • In het kader van ‘Proeftuin aardgasvrije wijk’ leren we hoe je een wijk duurzaam kunt inrichten en voorbereiden op een gasloze toekomst (zie paragraaf Duurzaamheid). We hebben bewoners geïnformeerd d.m.v. nieuwsbrieven, informatieavonden voor VVE’s, een doe-team ingesteld en wijkwandelingen gehouden;
  • We herstructureren samen met corporaties woningen en omliggende terreinen. De sloop is gestart t.b.v. de nieuwbouw van 285 sociale huurwoningen door De Huismeesters. We hebben de voorbereidingen getroffen voor de herinrichting van de openbare ruimte en zijn begonnen met het uitwerken van een stedenbouwkundige visie in een deel van de wijk waarbij we samen optrekken met de uitwerking van de planvorming van het deelgebied met Patrimonium;
  • We gaan voorlopig niet door met het ontwikkelen van een wijkbedrijf, de inwoners geven aan meer gebaat te zijn bij concrete activiteiten en initiatieven. De geplande investering in het Multifunctioneel Centrum De Wijert om de bruisende functie te verbeteren is verschonen naar 2024-2025;
  • We hebben gewerkt aan het in stand houden van het project SWO-groen waarbij bewoners, drie groenbedrijven, een onderwijsinstelling en de gemeente samenwerken. Personen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben een plek gekregen om te leren en werken in het groen. Het groen in de wijk is daarmee extra onderhouden en er zijn meerdere prikacties gehouden van zwerfafval;
  • We hebben initiatieven en projecten ondersteund zoals Positieve Gezondheid, Kansrijk Zuid en de Slimotheek en hebben deze verbonden aan de fysieke herinrichting van de openbare ruimte;
  • We hebben een beweegroute door de wijk aangelegd waar mensen zelfstandig of onder begeleiding een actieve wandeling kunnen houden. We hebben activiteiten voor jong en oud georganiseerd om ontmoeting met laagdrempelige toegang te faciliteren. We hebben met inwoners samen de informele wijknetwerken versterkt. Zo hebben we de hartverwarmende maand georganiseerd om inwoners kennis te laten maken met het uitgebreide activiteitenaanbod in de wijk. Vanuit de samenspeelochtenden voor ouders en jonge kinderen is een nieuw netwerk jonge ouders ontstaan, met bijvoorbeeld een eigen jonge-vader-groepswhatsapp.
  • We wilden weten welke knelpunten spelen bij de bewoners in de omliggende wijken van de Aanpak Ring Zuid, zodat we daar indien nodig op in kunnen spelen.
  • We hebben tweemaal per jaar overleg gehad met bewonersorganisaties en actieve inwoners om concreet zicht te krijgen op wat er in de diverse wijken speelt. Daar waar mogelijk hebben we gezocht naar oplossingen;
  • Naar aanleiding van de meest recente wijkkompassen en de resultaten van de leefbaarheidsenquête is er voor het hele gebied Zuid een bijeenkomst geweest met onze ketenpartners (WIJ, politie, woningcorporaties, GON) om een gezamenlijk beeld te ontwikkelen van de verschillende wijken.
  • In de herijkte visie op het Stadspark wilden we de recreatieve functies verder versterken, hierbij is biodiversiteit een continu aandachtspunt. We wilden bewoners en gebruikers betrekken bij de ontwikkelingen van het Stadspark. De parkregisseur voor het Stadspark moet een sleutelrol innemen in de ontwikkeling van het park en tussen alle belanghebbenden in en rondom het gebied.
  • We hebben uitvoering gegeven aan de visie op het Stadspark (zie deelprogramma Economie en werkgelegenheid);
  • In het kader van het op een hoger niveau brengen van het onderhoudsniveau van het Stadspark wordt ook het terugdringen van exoten opgepakt. Met name de overwoekerende bramenstruiken zijn hierbij aangepakt;
  • De inzet van SWO als samenwerkingsproject is door het gebrek aan voldoende menskracht niet van de grond gekomen;
  • De bewegwijzering en informatievoorziening voor bezoekers van het park is verbeterd.
  • We wilden meer aandacht voor kunst in de openbare ruimte. Daarom starten we in navolging van de Street-art projecten in Beijum, Vinkhuizen en Paddepoel een route van openbare kunstuitingen waar de buurt trots op is en waar de bezoeker door wordt verrast en uitgenodigd.
  • In Hoornse Meer en in Corpus den Hoorn is gestart met het project “Kunst in de openbare ruimte”, waarin door inwoners plekken zijn aangedragen die zij geschikt achten om te verfraaien, via de Stem van Groningen. Vervolgens wordt gekeken welke plekken daadwerkelijk aangepakt kunnen worden.
Deze pagina is gebouwd op 11/01/2024 09:57:30 met de export van 10/29/2024 14:41:40