Paragrafen

Paragraaf 1: Wijkontwikkeling en wijkvernieuwing

Ten Boer

Dorpen
Ten Boer, Garmerwolde, Thesinge, Sint Annen, Lellens, Winneweer, Ten Post, Wittewierum, Woltersum.

Relevante ontwikkelingen

Het gebied Ten Boer is groot, divers en heeft te maken met aardbevingen. Er is veel verschil in de omvang en aard van de verschillende opgaven in de dorpen. Een gemene deler is de aardbevingen en de negatieve effecten daarvan op het wonen en welzijn van de bewoners. Deze trekken een zware wissel op de veerkracht van en de cohesie binnen de dorpen. De ambitie is om het vertrouwen in de overheid en elkaar te herstellen naar het niveau van voor de aardbevingsproblematiek. We staan de komende jaren samen met de dorpen en haar inwoners voor een groot aantal uitdagingen. Bijvoorbeeld op het gebied van leefbaarheid, het op peil houden van voorzieningen en de versterking van woningen. De thema’s met prioriteit in dit gebied zijn: meedoen, zingeving, talentontwikkeling, biodiversiteit en ecologie, positieve gezondheid, en prettig en veilig wonen. Het gebied krijgt een flinke impuls met het Nationaal Programma Groningen, om de leefkwaliteit in de dorpen op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren. Afgelopen jaar zijn de uitkomsten van de Parlementaire enquête Gaswinning in Groningen gepresenteerd.

Resultaten en activiteiten

Wat wilden we bereiken (resultaten)

Wat hebben we daarvoor gedaan (activiteiten)

  • We realiseren samen met bewoners en andere partijen het programma voor het gebied om de leefbaarheid en welzijn te versterken, dat doen we door het samenstellen van dorpsagenda’s. Zo blijven we voortdurend in gesprek met de dorpsbewoners en agrariërs.
  • We hebben het online platform Stem van Groningen geactualiseerd en hebben in overleg met bewoners diverse ideeën en plannen ondersteund;
  • We prioriteren het uitvoeringsprogramma door te toetsen aan draagvlak, samenloop met andere ontwikkelingen in de versterkingsopgave, de opgestelde dorpsvisies en gemeentelijk beleid. Dit hebben wij gedaan door zowel de gebiedsagenda als de begroting 2024 met bewoners vorm te geven;
  • Projecten zijn met cofinanciering gerealiseerd. De dorpsagenda’s zijn mede tot stand gekomen met cofinanciering vanuit NPG. De aanpak van de Stadsweg en de dorpsentree van Sint Annen zijn met o.a. cofinanciering van de provincie gerealiseerd. Samen met Vereniging Groninger Dorpen ondersteunen we dit.
  • We vergroten de zeggenschap van bewoners en ondernemers over hun fysieke en sociale leefomgeving. Dit doen we door samen met bewonersorganisaties een robuust netwerk te bouwen. Zelf- en samenredzaamheid in de dorpen staat voorop. Perspectief voor de problemen in het aardbevingsgebied krijgt hiermee weer vorm.
  • We hebben samen met bewoners en andere betrokken partijen de systematiek van het opstellen van dorpsagenda’s, een gebiedsagenda en de jaarlijkse begroting vastgesteld. Het Gronings Model voor wijk- en dorpsdemocratie krijgt hiermee in Ten Boer zijn eigen vorm;
  • Diverse partijen in het gebied hebben het convenant ondertekend van de dorpscoöperatie Ten Boer dat zich richt op een dorpen-overstijgende samenwerking rondom leefbaarheid.
  • De dorpshuizen hebben een centrale plaats in de gemeenschap en groeien naar de door henzelf geformuleerde ambities.
  • We hebben accommodatiebesturen en vrijwilligers ondersteund met het beheer van het buurt- en dorpshuis;
  • In het dorp Ten Boer hebben we een uitbreiding van Dorpshuis gerealiseerd. De locatie van de voormalige basisschool de Huifkar is voor een periode van drie jaar in gebruik genomen als een aanvullende laagdrempelige accommodatie voor ontmoeting, activering en recreatie.
Deze pagina is gebouwd op 07/08/2024 11:48:14 met de export van 07/08/2024 11:41:08