Deelprogramma 3.3: Welzijn, gezondheid en zorg

Relevante ontwikkelingen

Relevante ontwikkelingen

Samenlevingsopbouw

De overkoepelende nota ‘De sociale basis, voor elkaar’ 2023-2026 is gerealiseerd. Hierin beschrijven we het belang van een sterke samenhang in de samenleving, in de wijken en dorpen van onze gemeente. Door het versterken van de bestaande, herkenbare sociale infrastructuur, ondersteunen we het werken aan een sterke samenhang en werken we aan het versterken van de sociale basis. We hebben beleid of ontwikkeld of opnieuw vastgesteld. Daarvoor werken we de negen actielijnen; sociaal-culturele accommodaties, ouderen (inclusief dementie), eenzaamheid, mantelzorg, vrijwilligerswerk, sociaal werk, bewonersorganisaties, bewonersinitiatieven en de doorgaande dialoog uit. De actielijnen mantelzorg, eenzaamheid, vrijwilligers zijn inmiddels uitgewerkt in nota’s. De opgestelde uitvoeringsprogramma ouderen is inmiddels volop in uitvoering.
In 2024 werken we verder aan de actie lijnen; sociaal-culturele accommodaties, bewonersinitiatieven, bewonersorganisaties en sociaal werk en zetten wij in op de doorgaande dialoog met inwoners en partners.

Wmo
In 2023 is het nieuwe gebiedsgerichte contract van huishoudelijke hulp ingegaan. Er is daarnaast ingezet op extra ondersteuning van mantelzorgers, in de vorm van voorlichting en bevordering van het gebruik van respijtzorg. Voor woonaanpassingen zijn er afspraken gemaakt met woningcorporaties, stichting WIJ en gemeente om meer in te zetten op behoud en duurzaamheid. Voor de meerkostenregeling is de vereenvoudigde toegang voor onbepaalde tijd verlengd.

Jeugdhulp
2023 was het eerste jaar van de Basis jeugdhulp (BJH) bij WIJ Groningen. Met de BJH hebben wij laagdrempelige ondersteuning geboden aan jeugdigen en gezinnen, dicht bij de leefwereld en in afstemming met de sociale basis. Het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming heeft in 2023 verder vorm gekregen.
In het najaar van 2023 is landelijk de Hervormingsagenda jeugd (HvA) gepubliceerd, met een groot pakket aan afspraken om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te krijgen.

IZA en GALA
Het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) vragen om een andere manier van kijken naar en werken aan onze uitdagingen in het sociaal- en medisch domein. Met het IZA streven we naar een regionale samenwerking waarbij de noodzakelijke transformatie van zorg naar preventie moet worden bewerkstelligd. Het GALA geeft richting aan lokale keuzes op het gebied van sport, gezondheid en sociale basis. Beide akkoorden hebben een specifieke uitkering (SPUK) om inhoud en uitvoering te geven aan de plannen die in het regioplan (IZA), behorende bij de regiovisie en het lokale plan van aanpak (GALA) zijn beschreven. Beide akkoorden zijn gestart in 2023 en lopen t/m 2026.

Wonen en zorg
In 2023 is een start gemaakt met het Uitvoeringsprogramma 'Wonen, samenleving en zorg'. Centraal daarin staan opgaven met betrekking tot toekomstbestendige huisvesting van ouderen en het voorzien in woonruimte aan tal van aandachtsgroepen, zoals uitstromers uit Beschermd Wonen voorzieningen en voorzieningen in het kader van Maatschappelijke Opvang. Een integrale stuurgroep, waarin naast de gemeente ook woningbouwcorporaties en zorgaanbieders zijn vertegenwoordigd, bewaakt de voortgang van het uitvoeringsprogramma en zorgt dat op trends en ontwikkelingen wordt ingespeeld.

Huiselijk geweld en kindermishandeling
Om de regionale aanpak van huiselijk geweld in de gemeente Groningen te versterken hebben we een Gronings actieplan ontwikkeld: 'In Groningen is iedereen veilig thuis'. Dit actieplan richt zich op het eerder signaleren, melden en aanpakken van huiselijk geweld, kindermishandeling en geweld tegen vrouwen.

Beschermd Wonen
Er is een transformatieproces van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis gaande. Hierin zijn verschillende acties opgenomen die soms regionaal en soms lokaal worden opgepakt. In de regionale inkoop BW is vanaf 2023 een aanvullend product Thuisplus met een aantal gradaties opgenomen om de transformatiebeweging mogelijk te maken.

Maatschappelijke Opvang
In de regio Groningen is een leidraad MO vastgesteld waarin twee sporen centraal staan: het voorkomen van opvang en het verbeteren van de opvang. Inmiddels is er een landelijk actieplan dakloosheid geïntroduceerd. In Groningen is een start gemaakt om alle acties en afspraken rondom dak-/thuisloosheid in een regionaal actieplan dakloosheid te beschrijven met een meerjarige werkagenda die ook aansluit bij de ontwikkellijnen vanuit het landelijk actieplan. Alle Groninger gemeenten en zorgaanbieders zijn hierbij betrokken.

Zorg en Veiligheid
Het regionale meerjarenprogramma psychisch kwetsbaren (MJP) is afgerond. De verbeteringen op het gebied van zorg en hulp voor mensen met mentale gezondheidsvraagstukken die zijn voortgekomen uit dit programma zijn nagenoeg allemaal geland in het regionale plan mentale gezondheid. Eveneens is het regionale project "domeinoverstijgende aanpak rondom mensen met onbegrepen gedrag en hoog veiligheidsrisico" afgerond. Middels meerdere (met elkaar samenhangende) ZonMW subsidies krijgt de ingezette intensivering in de netwerksamenwerking een vervolg. De interventies om de samenwerking in het kader van Jeugd en Veiligheid te intensiveren zijn grotendeels onder gebracht in onze deelname aan de aanpak "Preventie met Gezag".

Deze pagina is gebouwd op 11/01/2024 09:57:30 met de export van 10/29/2024 14:41:40